Inhoud

overspannen brein

Het Overspannen Brein bij Moeders

Inhoud

Overspannen brein

Welkom bij de aangrijpende reis genaamd het moederschap. Een ervaring vol liefde en toewijding, maar ook een emotionele tocht die soms zijn tol eist. Diep van binnen weten we dat het moederschap niet alleen draait om het verzorgen van onze kinderen, maar ook om het jongleren met de drie complexe breinen die ons in hun greep houden: het mensenbrein, het reptielenbrein en het zoogdierenbrein. Samen vormen ze een krachtige maar soms overweldigende combinatie die kan leiden tot een overspannen brein bij moeders. In dit artikel nemen we je mee op een emotionele ontdekkingsreis in de wereld van deze drie breinen, en bieden we inzichten en ondersteuning om deze reis te begrijpen en jezelf weer in balans te brengen.

Wat is een overspannen brein?

Wat is een overspannen brein bij moeders? Een overspannen brein is als een intens en emotioneel samenspel dat zich afspeelt in de hersenen van moeders. Het ontstaat door de voortdurende stress en druk van het moederschap, waarbij de drie breinen met elkaar in conflict kunnen komen. Het mensenbrein, dat verantwoordelijk is voor complexe denkprocessen, probeert te jongleren met talloze taken en verantwoordelijkheden. Het reptielenbrein, dat gericht is op overleving, kan ons in een constante staat van vechten of vluchten brengen en roept: “Ren weg! Red jezelf!” En dan hebben we het zoogdierenbrein, dat verlangt naar verbinding en genegenheid, maar soms wordt overspoeld door de chaos van het moederschap. Het resultaat is een uitputtingsslag, waarbij extreme vermoeidheid, emotionele uitputting en een innerlijke chaos de hoofdrol spelen.

Gevolgen van een overspannen brein

Fysieke uitputting: Het jongleren met zoveel ballen kan ervoor zorgen dat een moeder zich uitgeput voelt, als een marathonloper die een stoel op haar hoofd balanceert. Het brein en het zenuwstelsel worden overbelast en hebben moeite om te herstellen.

Emotionele achtbaan: Het verlangen naar genegenheid en warmte kan soms veranderen in een emotionele rollercoaster van tranen en lachbuien. Het reptielenbrein probeert te begrijpen wat er aan de hand is en activeert vecht- of vluchtreacties, wat zorgt voor een verhoogde emotionele intensiteit.

Mentale mist: Het mensenbrein, dat normaal gesproken helder en doordacht is, kan verdwaald raken in een dichte mist van vergeetachtigheid en besluiteloosheid. Eenvoudige taken en beslissingen kunnen overweldigend aanvoelen, omdat de hersenen en zenuwcellen overbelast zijn.

Isolatiegevoelens: Het verlangen naar verbinding kan verstoord worden door gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Ondanks de drukte en de aanwezigheid van anderen, kan de moeder zich soms voelen als een eenzame ijsbeer op een tropisch strand. Het reptielenbrein mompelt: “Niemand begrijpt ons! Laten we een hol graven en ons verstoppen.”

Relatieveranderingen: De stress en overbelasting kunnen leiden tot communicatieproblemen en conflictsituaties in relaties. Wat eens een harmonieus samenspel was, lijkt nu veranderd in een komedie van misverstanden. Het zoogdierenbrein fluistert: “Waar is de liefde gebleven?”

Hoe kan je omgaan met een overspannen brein?

Wat kan je als moeder doen als je een overspannen brein hebt? 

Stap 1: Erkenning en acceptatie

Applaudisseer voor jezelf en erken de complexiteit van de emotionele dans die plaatsvindt in je brein. Het is normaal om deze uitdagingen te ervaren en het vergt moed om ze onder ogen te zien. Accepteer dat perfectie een illusie is (en voortkomt uit angst gevoelens). Wees vriendelijk voor jezelf en weet dat je niet alleen bent. Het leren omgaan met je angsten over jezelf en zelfcompassie zijn onder andere een van de sleutels tot herstel.

Stap 2: Leren voelen van vervelende gevoelens 

Door te leren voelen van vervelende gevoelens, leer je deze te omaren. Je accepteert dat dit een onderdeel van het leven is en er mag zijn. Door ze te voelen, leer je dat je ze ook aankan en deze gevoelens vanzelf weer verdwijnen. 

Stap 3: Zelfzorg en ontspanning

Gun jezelf de ruimte om op adem te komen. Geef je brein en zenuwstelsel de broodnodige rust. Dit omvat voldoende slaap, rustige momenten en activiteiten die je energie geven en ontspanning bieden. Laat je brein lachen door tijd te besteden aan plezierige en komische afleidingen. Kijk naar grappige films, lees humoristische boeken of breng tijd door met mensen die je aan het lachen maken. Lachen is helend voor de ziel.

Stap 4: Steun zoeken

Deel je moederlijke komedie met andere moeders en geliefden. Lach samen om de gekke capriolen van het moederschap en vind steun en begrip in elkaars verhalen.

Stap 5: Grenzen stellen en delegeren

Neem de regie over je leven en stel duidelijke grenzen. Leer nee te zeggen tegen taken en verantwoordelijkheden die je te veel belasten. Het is essentieel om je energie te richten op wat echt belangrijk is voor jou en je gezin. Delegeer taken en verantwoordelijkheden aan anderen. Je hoeft niet alles alleen te dragen. Vraag om hulp en geef anderen de kans om bij te dragen aan de zorg en verantwoordelijkheden.

Stap 6: Professionele hulp inschakelen

Als de chaos in je brein te groot wordt om zelf aan te pakken, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Professionals op het gebied van het brein en het zenuwstelsel kunnen je begeleiden bij het herstelproces en je voorzien van waardevolle tools en technieken. Start een online cursus, laat je begeleiden en ondersteunen in je proces. Dit kan je voorzien van waardevolle inzichten en begeleiding om de emotionele uitdagingen aan te pakken en je te ondersteunen tijdens deze reis.

Conclusie

Het overspannen brein bij moeders is een emotionele reis waarin de complexe interactie tussen het mensenbrein, het reptielenbrein en het zoogdierenbrein centraal staat. Het begrijpen en omarmen van deze reis is essentieel voor herstel. Wees mild voor jezelf, geef jezelf de ruimte om te rusten en zoek steun bij anderen. Onthoud dat je niet alleen hoeft te zijn in deze reis. Vertrouw op je kracht, omarm de emoties en weet dat je een liefdevolle en toegewijde moeder bent.

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

  • Je weer energie krijgt
  • Je jouw grenzen beter kan bewaken
  • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
  • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen