Inhoud

Vrouw zit in de natuur in het gras te genieten

Natuur en balans

Inhoud

Natuur en balans; In onze hectische en veeleisende samenleving is het belangrijker dan ooit om te focussen op ons mentale welzijn. Stress kan een sluipende bedreiging vormen voor onze gezondheid, en het vinden van een gezonde balans is cruciaal. In deze blog belichten we de kracht van de natuur als een bron van rust en herstel, en bieden we praktische tips om stress te verminderen door verbinding te maken met de natuurlijke omgeving.

De kracht van de natuur

De natuur heeft een wonderbaarlijk effect op onze geestelijke gezondheid. Studies tonen aan dat tijd doorbrengen in de natuur stress, angst en depressie vermindert, terwijl het gevoel van geluk en welzijn verhoogt. De frisse lucht, het kalmerende groen, en de rustgevende geluiden van de natuur creëren een omgeving die bevorderlijk is voor ontspanning en herstel.

Balans vinden in de chaos

Een gebrek aan balans in ons leven kan leiden tot chronische stress. Dit kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, en slaapproblemen, maar ook in mentale problemen zoals angst, burn-out, en depressie. Het is belangrijk om te leren hoe we onze drukke agenda’s kunnen vertragen, grenzen kunnen stellen, en tijd kunnen maken voor activiteiten die ons ontspannen en opladen.

Vrouw in de natuur aan het genieten

Stressvermindering in de natuur

De natuur biedt een unieke omgeving om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Studies tonen aan dat zelfs een korte wandeling in de natuur al grote effecten kan hebben op het verminderen van stresshormonen en het verbeteren van het humeur. De natuur kan ons helpen om te aarden, onze zintuigen te prikkelen, en ons te verbinden met iets groters dan onszelf.

Shinrin-yoku: Bosbaden in Japan

In Japan is men zich al eeuwenlang bewust van de voordelen van de natuur voor de gezondheid. Daar wordt de praktijk van Shinrin-yoku, oftewel bosbaden, al decennialang toegepast als een vorm van stressvermindering en preventieve gezondheidszorg. Shinrin-yoku betekent letterlijk “baden in de bosatmosfeer” en houdt in dat je langzaam en bewust door het bos wandelt, met al je zintuigen openstaat voor de omgeving.

De wetenschap achter Shinrin-yoku

Studies tonen aan dat Shinrin-yoku een significante impact heeft op het verminderen van stresshormonen zoals cortisol, terwijl het gevoel van ontspanning en welzijn verhoogt. De blootstelling aan fytonciden, vluchtige organische stoffen die door bomen worden afgegeven, spelen hierbij een belangrijke rol. Deze stoffen hebben een antibacteriële en antivirale werking, en versterken het immuunsysteem.

Shinrin-yoku in Nederland

Ook in Nederland wordt Shinrin-yoku steeds populairder. Er zijn diverse organisaties die Shinrin-yoku workshops en begeleide wandelingen organiseren. Je kunt natuurlijk ook op eigen houtje de natuur in trekken en Shinrin-yoku beoefenen.

Tips voor Shinrin-yoku:

 • Kies een rustig bos in de buurt.
 • Draag comfortabele kleding en schoenen.
 • Zet je mobiele telefoon uit.
 • Wandel langzaam en bewust.
 • Adem diep in en uit door je neus.
 • Neem de tijd om te observeren en te genieten van de natuur om je heen.

Natuurlijke stressverlichtingstechnieken

Er zijn verschillende natuurlijke stressverlichtingstechnieken die je kunt toepassen in de natuur. Enkele voorbeelden:

 • Meditatie: Vind een rustige plek in de natuur en focus op je ademhaling. Laat je gedachten komen en gaan zonder oordeel.
 • Bosbaden: Wandel langzaam door een bos en neem de geur van de bomen en de frisse lucht in je op.
 • Mindfulness: Observeer de natuur om je heen met al je zintuigen. Merk de details op van de bladeren, de bloemen, de vogels, en de geluiden.
 • Yoga: Beoefen yoga in de buitenlucht en combineer de voordelen van lichaamsbeweging met de rustgevende effecten van de natuur.

En natuurlijk kan je ook gewoon even lekker wandelen of zitten op een bankje.

Tips

 • Ga elke dag minstens 20 minuten naar buiten, zelfs als het regent of koud is.
 • Maak een wandeling in de natuur tijdens je lunchpauze.
 • Ga even buiten zitten op een bankje
 • Plant een boom of bloemen in je tuin.
 • Ga kamperen of maak een trektocht in de natuur.
 • Luister naar natuurgeluiden tijdens het mediteren of ontspannen.
Is er nu geen ‘natuur’ in de buurt, ga dan alsnog even naar buiten. Loop een blokje om of ga toch op dat bankje tussen de gebouwen of huizen zitten. Het belangrijkste is dat je even naar buiten gaat. 

Conclusie

Door de band met de natuur te versterken en balans te vinden in ons leven, kunnen we stress verminderen en ons welzijn significant verbeteren. Maak tijd om te genieten van de rustgevende kracht van de natuur, of het nu gaat om een wandeling in het park, een picknick in het bos, of een dagje aan het strand. De natuur is een krachtige bondgenoot in onze zoektocht naar een gezonder en gelukkiger leven.

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

 • Je weer energie krijgt
 • Je jouw grenzen beter kan bewaken
 • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
 • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen