Inhoud

Stress gillende moeder handen in haar

Stress verminderen

Inhoud

Stress door een constant gevoel van onrustig en gejaagd, alsof je een marathon aan het rennen bent zonder finishlijn? Heb je wel eens het gevoel alsof je een Duracell Konijn bent, dat maar blijft doorgaan en doorgaan? Maak je geen zorgen, in deze informatieve blog help ik je om dat gevoel van altijd ‘aan’ staan te verminderen. Laten we samen een stap terug doen, een diepe ademhaling nemen en een moment vinden om te ontspannen (en te lachen)!

Gevolgen door een onrustig en gejaagd gevoel

Maar wat gebeurt er eigenlijk met je als je je onrustig of gejaagd voelt? Als moeders last hebben van een gejaagd en onrustig gevoel, ervaren ze vaak een storm van stress en lukt ontspannen onvoldoende. Deze gevoelens kunnen een diepgaande impact hebben. Hieronder enkele van de veelvoorkomende emotionele en fysieke gevolgen die kunnen optreden wanneer moeders worstelen met een gejaagd en onrustig gevoel:

Overweldigende Stress: Het constante gevoel van gejaagdheid zorgt voor een overweldigende hoeveelheid stress. Moeders kunnen zich voortdurend bezorgd, gespannen en angstig voelen. Ze kunnen moeite hebben om te ontspannen, zelfs wanneer ze een moment voor zichzelf proberen te vinden.

 • Verminderde Emotionele Veerkracht: Door de aanhoudende gevoelens van onrust en gejaagdheid kunnen moeders merken dat ze minder veerkrachtig worden in het omgaan met uitdagingen en emotionele uitdagingen. Kleine tegenslagen kunnen snel uitgroeien tot grote zorgen, waardoor het moeilijker wordt om emotioneel in balans te blijven.
 • Slaapproblemen: De constante onrust kan leiden tot slaapproblemen. Moeders kunnen moeite hebben om in slaap te vallen, doorslapen of uitgerust wakker te worden. Dit gebrek aan kwalitatieve slaap kan de vermoeidheid verergeren en het herstelproces belemmeren.
 • Fysieke Uitputting: Het gevoel van altijd ‘aan’ staan kan fysiek uitputtend zijn. Moeders kunnen zich moe en lusteloos voelen, met een gebrek aan energie om hun dagelijkse taken uit te voeren. Het kan een uitdaging zijn om de benodigde energie terug te vinden.
 • Concentratieproblemen: Het gevoel van gejaagdheid kan de concentratie en focus beïnvloeden. Moeders kunnen merken dat ze moeite hebben om zich te concentreren op taken, hun gedachten te ordenen of informatie vast te houden. Dit kan frustrerend zijn en het gevoel van controle verder ondermijnen.
 • Verhoogde Irritatie en Stemmingsschommelingen: De aanhoudende gejaagdheid kan de lontjes korter Moeders kunnen merken dat ze sneller geïrriteerd, prikkelbaar of overweldigd raken. Kleine frustraties kunnen leiden tot uitbarstingen van emoties, waardoor ze zich schuldig of beschaamd kunnen voelen.
 • Hoofdpijn: Een kloppende, bonzende pijn die als een ongenode gast in je hoofd verblijft. Het kan je vermogen om te denken en te functioneren aantasten, waardoor elke gedachte een uitdaging wordt.
 • Versnelde hartslag: Elke hartslag lijkt te snel, te hard en te krachtig, alsof je hart probeert te rennen terwijl de rest van je lichaam probeert bij te blijven. Het is een constant gevoel van onrust en adrenaline dat je in een staat van verhoogde alertheid houdt.
 • Vermoeidheid: Je lichaam voelt aan als een loodzware last, elke stap lijkt moeilijker dan ooit tevoren. Zelfs na een goede nachtrust voel je je uitgeput en zonder energie, alsof alle batterijen leeg zijn.
 • Spierspanning: Je spieren zijn als strakgespannen elastieken, klaar om op elk moment te knappen. Je schouders voelen aan als stenen, je nek zit helemaal vast.
 • Concentratieproblemen: Je gedachten lijken te zweven. Je probeert je te focussen, maar dus lukt niet meer. Het is alsof je brein een eigen wil heeft, elke gedachte verstoort en verstoord wordt.
 • Overmatig zweten: Je lichaam lijkt een bron te zijn geworden van onophoudelijk zweten. Zelfs een kleine inspanning kan een stortvloed aan zweet veroorzaken, wat je een gevoel van ongemak en zelfbewustzijn geeft.
 Deze symptomen zijn niet alleen fysiek belastend, maar kunnen ook een emotionele tol eisen. 

Wat kan je doen aan het gevoel van onrust en gejaagdheid?

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel te verminderen en weer in balans te komen. Hieronder enkele effectieve strategieën die je kunnen helpen:

 • Leren omgaan met stressvolle situaties: Het ontwikkelen van vaardigheden die je helpen om met stressvolle situaties om te gaan is van onschatbare waarde. Leer aan te kunnen wat er op je pad komt zonder emotioneel uit balans te raken. En zorg daarnaast dat je minder negatief en destructief over jezelf denkt als “ik ben niet goed genoeg” en “ik doe er niet toe”. Op deze manier leer je om situaties aan te kunnen en meer in balans bent en rust ervaart.
 • Zorg beter voor je lichaam door lichaamsbeweging: Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar regelmatige lichaamsbeweging kan een krachtige manier zijn om je gejaagde gevoel te verminderen. Fysieke activiteit stimuleert de afgifte van endorfines, de ‘gelukshormonen’, die je stemming kunnen verbeteren en stress kunnen verminderen. Kies een vorm van beweging die bij je past in de fase waarin je nu zit en laat je geest en lichaam weer in harmonie samenwerken. En ga voorlopig even niet fanatiek sporten tot je het gevoel hebt dat je minder onrust en gejaagdheid voelt.
 • Slaap: Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor het herstel van je lichaam en geest. Creëer een slaaproutine die ontspanning bevordert, zoals het vermijden van schermen voor het slapengaan, het creëren van een rustige slaapomgeving en het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of progressieve spierontspanning. Gun jezelf voldoende rust en maak tijd vrij voor ontspanning gedurende de dag. “Je nacht is een reflectie op hoe je dag is geweest.”
 • Pauzes: Een aanvulling op het bovenstaande, plan kleine momenten van rust gedurende de dag, waarin je kunt ontspannen met een kopje koffie, een kort dutje kunt doen (als de kinderen het toelaten), stop tijdens activiteiten even en doe een korte “fysieke move” of gewoon even kunt dagdromen zonder onderbroken te worden.
 • Gezonde voeding: Wat je eet, heeft invloed op je energieniveau. Zorg voor een evenwichtige en voedzame voeding die rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Vermijd cafeïne (en gebruik het niet na 15:00 in de middag, om je nachtrust niet te verstoren) en suikerhoudende snacks, die je energieniveau beïnvloeden en je gevoel van onrust kunnen versterken. Gun jezelf gezonde voeding om je veerkracht te vergroten en je geest helder te houden. Drink veel water en kruidenthee.
 • Ademhaling vertragen: Een eenvoudige maar krachtige techniek om je gejaagde gevoel te verminderen, is door bewust je ademhaling te vertragen. Neem regelmatig de tijd om diep in te ademen door je neus, je buik te laten opzwellen en langzaam uit te ademen door je mond. Dit activeert je ontspanningssysteem en kan helpen om je zenuwstelsel te kalmeren. Een paar bewuste ademhalingsoefeningen gedurende de dag kunnen een wereld van verschil maken.
 • Lachen: Last but not least, lach! Lach om de onverwachte situaties waarin je terechtkomt en lach vooral om jezelf. Het leven als moeder is één groot komisch avontuur, dus waarom zou je niet genieten van de grappige momenten? Een glimlach kan de stress verminderen door de afgifte van afgifte van endorfines, de ‘gelukshormonen’. Het kan de spanning in je lichaam verminderen, je hartslag verlagen en het heeft zelfs een positief effect op je immuunsysteem. Het helpt je relativeren. Het is het beste medicijn wat er is! Dus, laat die lachspieren werken en omarm de chaos met een knipoog en een brede glimlach.

Conclusie

Door deze strategieën in je dagelijks leven te implementeren, geef je jezelf de tools om het gevoel van onrust en gejaagdheid te verminderen. Vergeet niet dat zelfzorg een prioriteit is, en dat je gezondheid en welzijn de moeite waard zijn om in te investeren. Gun jezelf de tijd en ruimte om te ademen en te ontspannen. Je verdient het om je evenwicht te vinden en te genieten van een rustig en vervuld leven.

Dus lieve mama, het is tijd om je innerlijke Duracell Konijn te laten rusten. Ga aan de slag met de bovenstaande strategieën en je zal merken dat je meer tot rust komt.

Kun je wel een beetje hulp gebruiken? Of wil je hier meer over weten? Lees hieronder hoe je hier verder mee aan de slag kan. 

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

 • Je weer energie krijgt
 • Je jouw grenzen beter kan bewaken
 • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
 • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen