Inhoud

Moeder komt om in de was

Overbelast als werkende moeder

Inhoud

Werkende moeders

Werkende moeders, welkom in de wervelwind van het moederschap en een carrière. Laten we eerlijk zijn, als je een moeder bent die ook nog eens werkt, dan weet je pas écht wat drukte betekent. Je bent de koningin van de chaos en de keizerin van de vermoeidheid. Dus haal even diep adem en laat je meenemen in deze blog in de wonderen wereld van werkende moeders.

Stel je voor: je zit met gigantische wallen achter je bureau, en je collega denkt dat je meedoet aan de nieuwste trend in make-up. Nee hoor, het zijn gewoon de badges of honor van het moederschap! Gebroken nachten? Jij kent ze als geen ander. Soms voel je je net een zombie. En dan die race tegen de klok om je kind op tijd van de kinderopvang te halen. Je voelt je net een Formule 1-coureur, slalommend door het verkeer om die boete van de kinderopvang maar niet te ontvangen.

Opvoeden doe je niet allen

Ze zeggen weleens: “It takes a village to raise a child” (oftewel: “het kost een heel dorp om een kind groot te brengen”), en dat is zeker waar in deze moderne tijd. Naast de eindeloze stroom e-mails, sociale mediaplatforms waarop we allemaal perfecte moeders moeten zijn en constante telefoonmeldingen, worden we ook nog geconfronteerd met het feit dat beide ouders werken en de huishoudelijke taken en opvoeding voornamelijk op de moeder neerkomen. Als moeder moet je een heleboel verschillende rollen vervullen: huishoudmanager, planner, verzorger, administratief wonder en nog veel meer.

“Mama zijn is een verantwoordelijke en ingewikkelde taak. Het is prachtig maar ook een bron van stress.”

De roze wolk verdwijnt al snel, als je die al hebt ervaren… want nu ben je moeder. Het gezinsleven in combinatie met werk is vaak niet wat je ervan verwachtte. Je wordt overspoeld door een absurd aantal taken en verantwoordelijkheden. Je jongleert als een ware circusartiest, terwijl je van alle kanten wordt opgeëist en nauwelijks tijd hebt om iets tot een goed einde te brengen. Je wordt ’s ochtends al vermoeid wakker en de dag moet nog beginnen. Je functioneert nauwelijks, bent overal te laat en voelt je uitgeput.

Opvoeden is een van de meest uitdagende taken die er zijn. Naast deze taak moet je ook nog omgaan met de verplichtingen op je werk, het dagelijks hectische leven waarin je constant in de weer bent met kinderopvang, school, huishouden, koken van gezond eten, werken onder druk van deadlines en meer werkzaamheden in dezelfde tijd, sportclubs, talloze verjaardagsfeestjes en als het mogelijk is ook nog wat tijd voor jezelf om te sporten of andere activiteiten te doen. We hebben het nog niet eens gehad over de slaapkwaliteit van een moeder. Je voelt je voortdurend gehaast en rusteloos, het is een complete chaos in huis en er is simpelweg geen tijd voor rust. Dit veroorzaakt stress en je bent er niet volledig bij, waardoor je niet genoeg aandacht geeft aan wat er echt toe doet.

Je onderdrukt emoties en gevoelens, en misschien schaam je je wel voor bepaalde gedachten, behoeften en verlangens.  Misschien wil je wel alleen zijn en twijfel je aan het ouderschap. Je voelt je steeds vermoeider, bent voortdurend druk bezig en merkt dat je steeds korter lontje krijgt en geïrriteerd raakt op je kinderen en partner. Op je werk presteer je minder efficiënt en productief en doe je dingen halfslachtig. Je negeert je eigen behoeften en beseft dat als je hier niets aan doet, je volledig uit balans raakt. Het is belangrijk om meer rust en balans in je leven te ervaren en je levenskwaliteit te verbeteren. Helaas lijkt het alsof je op dit moment helemaal geen tijd voor jezelf hebt. 

Zelforg

Dus hier een aantal creatieve manieren waarop moeders die werken korte momenten van tijd voor zichzelf kunnen:

  • Het toilet is jouw heilige tempel: Ja, je leest het goed. Het toilet kan een toevluchtsoord van rust en stilte zijn. Claim het als jouw persoonlijke spa! Dus geen kinderen in de toilet!  Neem je favoriete tijdschrift mee, zet een ontspannend muziekje op en geniet van een paar minuten in de “zen-modus”. Laat de wereld buiten de badkamer even voor wat het is en ontspan in je eigen kleine koninkrijk.
  • Lunchpauze, maar dan anders: Terwijl je je bammetjes eet op je werk, waarom niet een paar minuten nemen om iets leuks voor jezelf te doen? Ga kwalitatief wandelen, dans kort en krachtig op muziek (hiermee activeer je je gelukshormoon, endorfine komt vrij, wat direct een positieve boost geeft). Zorg dat je lunchpauzes er meer toe doen.
  • Verander de auto in je persoonlijke me-time: Als je onderweg bent naar werk of van werk naar huis, creëer me time. Geniet ervan als je in de file staat, ontspan. Zet een rustgevende playlist op, luister naar een podcast (waar je om kan lachen, veranderd ook gelijk je gemoedstoestand en verlaagt je stressniveau), geniet van een heerlijke geurige luchtverfrisser en verwen jezelf met een heerlijk theetje (let op: houd je ogen op de weg!). Je zult versteld staan van hoeveel ontspanning je kunt vinden in het verkeer.
  • Draai de rollen om: Organiseer een “Take Care of Mom” dag waarop je kinderen de taken van jou overnemen. Laat ze een ontbijtje voor je maken, laat ze het huis schoonmaken (bereid je voor op enige chaos en laat dat los), en geef ze de verantwoordelijkheid om voor jou te zorgen. Ontspan en laat jezelf in de watten leggen terwijl zij proberen te ontdekken hoe het voelt om een “volwassene” te zijn.

Laten we eerlijk zijn, moeders die werken verdienen een standbeeld. Jullie zijn de superhelden van het moderne leven! Hoewel het misschien niet altijd rozengeur en maneschijn is, kunnen we in ieder geval samen lachen om de gekke, hectische momenten. Blijf sterk, neem af en toe een momentje voor jezelf en onthoud dat je het fantastisch doet, zelfs op die dagen dat je je afvraagt of wanneer het de laatste keer is geweest dat je je benen hebt geschoren of je haar hebt gewassen. Jij hebt dit in je, mama!

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

  • Je weer energie krijgt
  • Je jouw grenzen beter kan bewaken
  • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
  • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen