Inhoud

Foto van moeder die geniet van haar baby

Wat is opvoeden?

Inhoud

Opvoeden een levenslange taak

Opvoeden is een levenslange taak die begint voordat je kind geboren wordt en gaat door totdat je kind volwassen is. Het is een complexe taak die veel tijd, energie en liefde vraagt.

Doel van opvoeden

Er zijn veel verschillende definities van opvoeden, maar en zijn een aantal universele kenmerken die er in elke definitie voortkomt. En dat zijn de doelen. Het doel van opvoeden is om een kind te helpen om een gelukkig en succesvol volwassen leven te leiden. Dit betekent dat een kind moet leren om:

 • Zichzelf te redden in de wereld. Dit betekent dat een kind moet leren om te gaan met uitdagingen en moeilijkheden, zoals conflicten, teleurstellingen en tegenslagen.
 • Goede relaties op te bouwen met anderen. Dit betekent dat een kind moet leren om te communiceren, samen te werken en omgaan met conflicten.
 • Zichzelf te ontwikkelen als persoon. Dit betekent dat een kind moet leren om na te denken over zichzelf en zijn of haar plek in de wereld.

Belangrijke aspecten van opvoeden

 • Liefde en steun: Kinderen hebben liefde en steun nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Dit betekent dat ze zich geliefd en gewaardeerd moeten voelen.
 • Leren: Kinderen moeten leren om nieuwe dingen en vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan op veel verschillende manieren, zoals door te spelen, te lezen, te praten en te experimenteren.
 • Grenzen stellen: Kinderen hebben grenzen nodig om zich veilig en geborgen te voelen. Dit betekent dat ze weten wat wel en niet mag.
 • Voorbeelden geven: Kinderen leren door te kijken naar de voorbeelden van hun ouders en andere volwassenen. Dit betekent dat je je bewust moet zijn van je eigen gedrag en dat je een goed voorbeeld moet geven.

Liefde en steun

Liefde en steun zijn de basis voor een goede opvoeding. Kinderen die zich geliefd en gewaardeerd voelen, zijn meer geneigd om zich goed te ontwikkelen. Er zijn veel verschillende manieren om liefde en steun te tonen aan je kind, zoals:

 • Fysieke aanraking: Een knuffel, een aai over de bol of een hand vasthouden zijn allemaal manieren om je kind te laten weten dat je van hem of haar houdt.
 • Taal: Zeg regelmatig tegen je kind dat je van hem of haar houdt en dat je trots op hem of haar bent.
 • Tijd: Neem de tijd om met je kind te spelen, te praten en samen leuke dingen te doen.

Leren

Kinderen leren op veel verschillende manieren. Het is belangrijk om je kind te stimuleren om te leren en om hem of haar te helpen om nieuwe dingen te ontdekken. Je kunt dit doen door:

 • Je kind te voorzien van voldoende uitdagingen. Kinderen hebben behoefte aan uitdagingen om zich te kunnen ontwikkelen.
 • Je kind te helpen om nieuwe dingen te leren. Dit kun je doen door samen met je kind te lezen, te praten, te spelen en te experimenteren.
 • Je kind te laten zien hoe je iets doet. Kinderen leren door te kijken naar de voorbeelden van anderen.

Grenen stellen

Grenzen geven kinderen een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Ze weten dan wat wel en niet mag. Het is belangrijk om je grenzen duidelijk te stellen en consequent te zijn in het handhaven van die grenzen. Dit helpt je kind om zich aan de regels te houden en om zich veilig te voelen.

Voorbeelden geven

Kinderen leren op veel verschillende manieren, maar een van de belangrijkste manieren is door te kijken naar de voorbeelden van anderen. Dit betekent dat je je bewust moet zijn van je eigen gedrag en dat je een goed voorbeeld moet geven.

Als je wilt dat je kind respectvol met anderen omgaat, moet je zelf ook respectvol met anderen omgaan. Als je wilt dat je kind eerlijk is, moet je zelf ook eerlijk zijn. Als je wilt dat je kind hulpvaardig is, moet je zelf ook hulpvaardig zijn.

Je kunt ook voorbeelden geven door samen met je kind dingen te doen. Als je je kind wilt leren hoe je een taak moet uitvoeren, kun je die taak samen met je kind uitvoeren. Als je je kind wilt leren hoe je omgaat met conflicten, kun je samen met je kind een conflict oplossen.

Het is belangrijk om te onthouden dat kinderen leren door te kijken naar de voorbeelden van anderen. Als je een goed voorbeeld wilt geven, moet je je eigen gedrag in de gaten houden en ervoor zorgen dat je je kind leert wat je wilt dat het leert.

Tips voor opvoeden

Er zijn veel verschillende tips voor opvoeden. Enkele tips die belangrijk zijn:

 • Wees consequent: Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en consistentie. Dit betekent dat je je afspraken nakomt en dat je duidelijk bent over wat je van je kind verwacht.
 • Geef positieve aandacht: Focus op het goede gedrag van je kind. Dit helpt je kind om zich goed te voelen over zichzelf en om te leren wat goed gedrag is.
 • Luister naar je kind: Probeer je in te leven in je kind en zijn of haar gevoelens. Dit helpt je om je kind te begrijpen en om een goede band met je kind op te bouwen.
 • Laat je kind fouten maken: Fouten maken is een onderdeel van het leren. Het is belangrijk om je kind te helpen om van zijn of haar fouten te leren.

Conclusie

Opvoeden is een belangrijke taak die veel tijd, energie en liefde vraagt. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende aspecten van opvoeden en om tips op te volgen die kunnen helpen om je kind goed op te voeden.

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

 • Je weer energie krijgt
 • Je jouw grenzen beter kan bewaken
 • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
 • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen