Inhoud

Vrouw zorgt voor haarzelf in de zon

Zelfzorg waarom dit zo belangrijk is

Inhoud

Zelfzorg en moederschap

Het moederschap omvat een chaos aan verantwoordelijkheden. Het zorgen voor de dagelijkse behoeften van de kinderen en tegelijkertijd, aandacht geven aan het jongste terwijl de telefoon voor werk overgaat: dit alles kan overweldigend zijn. Het gaat niet alleen om de fysieke zorg voor onze kinderen, maar ook om hun emotionele welzijn, educatie en ontwikkeling. Te midden van deze verantwoordelijkheden kunnen moeders zich vaak uitgeput voelen.

De Essentie van Zelfzorg

Zelfzorg wordt soms verkeerd begrepen als egoïsme, maar eigenlijk is het de onmisbare factor die moeders nodig hebben om in balans te blijven.

Het is zoals de instructies in een vliegtuig: eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, dan pas anderen helpen.

Moeders die de tijd nemen om voor zichzelf te zorgen, tonen veerkracht, zijn energieker en kunnen met meer geduld en toewijding voor hun gezin zorgen.

De Fysiologische effecten van Stress op het Lichaam

Stress activeert ons sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot de afgifte van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline.

Deze hormonen:

✅ verhogen de hartslag, 

✅ versnellen de ademhaling en 

✅ verhogen de bloeddruk

als een reactie op potentiële bedreigingen. 

Chronische stress verstoort echter het hormonale evenwicht en kan resulteren in aanhoudende verhoogde niveaus van cortisol, wat op lange termijn schadelijk kan zijn voor het immuunsysteem, de hart- en vaatgezondheid en de stofwisseling. 

Het Belang van Bewust Leven

Bewust leven gaat verder dan simpelweg tijd voor jezelf nemen; het omvat het vergroten van ons bewustzijn. Ons onderbewuste beïnvloedt ons voor maar liefst 95%. Alles wat we hebben meegemaakt, ligt opgeslagen in ons onderbewustzijn. Dus hoe we ons voelen en reageren in een situatie wordt aangestuurd vanuit ons onderbewustzijn en de manier waarop we geprogrammeerd zijn. Deze programmering vormt de basis van onze gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Onderzoek heeft aangetoond dat bewuste praktijken, daadwerkelijk de structuur en werking van onze hersenen kunnen veranderen. Dit gebeurt doordat onze hersenen neuroplastisch zijn, wat betekent dat ze in staat zijn om zich aan te passen en te veranderen op basis van ervaringen, training en veel herhaling. Dit resulteert in stressvermindering, verbeterde regulatie van emoties en een versterkte veerkracht. Met andere woorden je leert op een andere manier om te gaan met situaties. 

De kracht van integrale benadering 

De kracht van een integrale benadering om als moeder in balans te komen en te blijven, ligt in het bevatten van alle aspecten van ons leven. Deze benadering is belangrijk omdat het de onderlinge verbondenheid tussen onze fysieke gezondheid, mentale welzijn, omgevingsfactoren en emotionele balans erkent. Door deze integrale aanpak pak je alle aspecten aan, waardoor je langdurig in balans blijft.

Het Effect van Alleen Zijn

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijd alleen doorbrengen een cruciale rol speelt in emotionele regulatie, het verminderen van stress en het bevorderen van creativiteit. Het activeert delen van de hersenen die verbonden zijn met zelfreflectie en emotieregulatie, waardoor innerlijke rust en herstel mogelijk worden. Daarnaast tonen studies aan dat moeders die tijd nemen voor zichzelf, een positiever zelfbeeld hebben, wat de kwaliteit van de opvoeding en de relatie met hun kinderen kan verbeteren. Lukt het je nu niet om alleen te zijn, zoek dan een creatieve oplossing. , bijvoorbeeld meer schermtijd (of misschien is dit niet zo creatief, maar wel effectief) voor je kinderen. 

Conclusie

Het is dus noodzaak voor moeders om in balans te zijn door zelfzorg. Het omarmen van momenten van alleen zijn is cruciaal , ondersteund door een integrale aanpak. Deze samenwerking tussen zelfzorg, waarbij tijd voor jezelf centraal staat, en de uitgebreide benadering van welzijn vormt de pijlers voor een stabiele balans. Door deze totaal benadering kunnen moeders groeien in hun rol, waarbij ze niet alleen voor anderen zorgen, maar ook voor zichzelf.

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

  • Je weer energie krijgt
  • Je jouw grenzen beter kan bewaken
  • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
  • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen